8600 Siófok, Bajcsy-Zs. utca 210.
geobutor[a]geobutor.hu

Konyhatervezési hibák

Konyhatervezési hibák
A konyha tervezését a legtöbben inspirációk gyűjtésével, a lehetőségek böngészésével kezdik. Érdemes azonban mások hibájából is okulni, és átgondolni, hogy melyek azok a hibák, amiket mi semmiképpen sem szeretnénk elkövetni.

Sok helység rossz adottságokkal rendelkezik, de ezeket a hátrányokat képesek vagyunk egy jó ötlettel előnyre változtatni, vagy a jó adottságokat még különlegesebbé tenni, és amit mindig érdemes szem előtt tartani: bármi is a trend, igazán szerethetővé a praktikus elrendezés teszi a bútorokat.

 

Íme az első 3 konyhatervezési hiba, amire érdemes odafigyelni:

 

1. Ergonómia

Az első és talán a legfontosabb probléma, hogy nem gondoljuk át a konyhai munkafolyamatainkat a tervezéskor. Ha ezt megtesszük, nagy mértékben megkönnyítjük a dolgunkat, és hasznos, ha tisztába kerülünk olyan fogalmakkal is, hogy mit is takar például a konyhai háromszög? Ez a bűvösnek hangzó kifejezés a hűtő, a mosogató és a tűzhely vagy főzőlap megfelelő háromszögét jelenti. Több megfigyelés is bizonyítja, hogy konyhai munkánk, az ott eltöltött időnk akkor a leghatékonyabb, ha alapvető tevékenységeinket, az előkészítést, a tárolást és a főzést egy háromszögben végezzük. Érdemes ügyelnünk rá, hogy e pontok között a távolság ne legyen több, mint 6 méter.

Figyeljünk arra is, hogy bizonyos dolgokat gyakrabban használunk, mint a többit. Ezeket érdemes jól elérhető magasságban tárolni, míg a ritkábban használatosakat lehet fent vagy lent elhelyezni.

 

2. Elégtelen világítás, kevés fényforrás betervezése

Egyetlen központi lámpa biztosan nem lesz elegendő, bármilyen kicsi is a konyha! Ha túl gyenge a világítás, nem látunk elég jól az esti ételkészítés során, ami megnehezíti munkafolyamatainkat, balesetveszélyes, és még nyomasztóan is hat a térben.

Ennek ellentéte, a túlzottan erős, vakító fény ugyanakkor nem ad meghitt hangulatot a családi vacsorákhoz. A legjobb tehát, ha úgy állítjuk össze világításunkat, hogy a pultnál, ahol az ételkészítés zajlik, erős LED-es fényforrást használunk. A konyha és az étkező részben pedig már egy meghittebb, meleg fényt adó világítótest lehet a jó választás.

 

3. Térkihasználási hibák a konyhaszekrény tervezésében

Bármekkora is konyhaszekrényünk tároló kapacitása, mégis mindig kevés, valahogy mindig jó lenne egy plusz polc, egy további szekrény elem. Pedig mi aztán igyekeztünk kihasználni még a konyha legapróbb részét is. Ismerős helyzet? Kis konyháknál a legfőbb problémát a tárolás jelenti. Nem könnyű megtalálni az ideális egyensúlyt, hogy lehessen pakolni is, és a térérzet se sérüljön, a kényelmes mozgás se legyen nehézkes. Érdemes ezt alaposan átgondolva átnézni és sorra venni a lehetőségeinket a bútor megtervezésekor. Tetőtéri konyhában inkább vízszintesen, a lecsapott sarkokat is jól kihasználva érdemes tervezni. Egy kicsi, de normál belmagasságú konyha esetén azonban a szekrényelemekkel, zárt polcokkal felfelé való terjeszkedés az egyik legjobb ötlet. A plafonig való beépítés ugyan nem olcsó mulatság, de komoly értékű tárolórendszert biztosít a család számára.

 

Az oldal sütiket használ. Az oldal harmadik féltől származó szoftvereket is használ